Welkom bij Dierenkliniek Sniederslaan
!

Nieuws 

Zijn eikels giftig voor honden?

De herfst is het seizoen waarin er van alles uit de bomen valt. In de Verenigde Staten spreken ze, als ze het hebben over dit seizoen, niet voor niks over ‘fall’. Bladeren, maar ook verschillende soorten noten, zoals kastanjes, beukennootjes en natuurlijk eikels vallen van de bomen en zijn in deze tijd volop op de grond te vinden. Niks bijzonders, zou je denken. Maar niet alles wat in de herfst uit onze bomen valt, is helemaal zonder gevaar voor onze huisdieren. Eikels bijvoorbeeld, kunnen problemen veroorzaken voor de dieren die ze opeten. Ook je hond kan erg ziek worden na het eten van deze typische herfstproducten. Dus zijn eikels giftig voor honden? Jazeker!

Symptomen
Eikels bevatten een hoog gehalte aan looizuur (tannine) wat giftig is voor honden. Je hond kan na het eten hiervan niet alleen behoorlijk ziek worden, maar er zelfs ook aan overlijden. De giftige stof kan schade aan de bloedvaten, de darmen en de nieren van je hond veroorzaken.
De eerste symptomen van zo’n eikelvergiftiging zijn buikpijn, misselijkheid en braken vaak gevolgd door diarree. Je hond kan in eerste instantie rusteloos zijn, maar later zie je vaak dat sloomheid op de voorgrond komt te staan. Deze symptomen kunnen al kort na het opeten van de eikels optreden.

Behandeling
Als je hond een eikelvergiftiging heeft opgelopen, zal hij of zij behandeld moeten worden. Soms zal de dierenarts je hond laten braken om achtergebleven eikels uit de maag te verwijderen. Daarnaast zullen de maagdarmproblemen moeten worden aangepakt. Bloedonderzoek kan nodig zijn om vast te stellen of de nierfunctie nog voldoende is. Is dit niet het geval dan zal het dier een infuus krijgen en opgenomen moeten worden in de dierenkliniek. In ernstige gevallen kunnen de nieren zodanig zijn aangetast dat zij niet meer werken en kan het dier dood gaan. Dus heb je gezien dat je hond één of meerdere eikels heeft gegeten of vertoont hij eerder genoemde symptomen na een lekkere (bos)wandeling? Neem dan altijd direct contact op met je dierenarts!

Onrijpe en oude eikels
Onrijpe, groene eikels en groen blad van de eikenboom bevatten overigens het meeste looizuur en zijn daarmee het giftigst voor je hond. In oudere, bruinere, noten en blad zit minder looizuur, maar deze kunnen nog steeds problemen geven, vooral als er veel van wordt opgenomen. Naast het veroorzaken van een vergiftiging kunnen opgegeten eikels echter nog meer schade aanrichten. Zo kan deze noot ook vastlopen in de darmen van je hond met een ernstige verstopping als gevolg. Niet zelden kan deze alleen met een operatie worden verholpen, als je er tenminste op tijd bij bent. Daarnaast kunnen de scherpe punt en randen van de eikel verwondingen opleveren in de maag en darmen.

Giftig voor verschillende dieren
Overigens zijn eikels niet alleen giftig voor honden, ook landbouwhuisdieren als runderen, paarden, schapen en geiten kunnen er (goed) ziek van worden. Deze dieren eten vaker dan honden, ook het blad van de bomen en kunnen daar ook ziek van worden. Andere dieren, zoals (wilde) zwijnen en eekhoorns kunnen wel eikels eten, zonder daar ziek van te worden. Waarschijnlijk heeft hun aparte stofwisseling hier iets mee te maken. Het feit dat zij eerst de noten ontdoen van hun buitenkant, kan ook een reden zijn. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat in de schil van een eikel het meeste looizuur zit.
Dus heb je gezien dat je hond of ander dier één of meerdere eikels heeft gegeten of vertoont hij eerder genoemde symptomen? Neem dan altijd direct contact op met je dierenarts!


Help, mijn hond heeft een slak opgegeten

27-1-2023

Bij vochtig weer, zoals na een regenbui, komen slakken ineens uit alle hoeken en gaten. Slakken in je tuin kunnen voor veel overlast (en frustratie) zorgen, want zij – vooral naaktslakken – vreten graag aan planten. Behalve voor planten kunnen slakken ook schadelijk zijn voor je hond. Slakken eten is namelijk gevaarlijk voor je hond.


Honden zijn in het algemeen nieuwsgierig, ook bij het vinden van een slak in de tuin. Je hond neemt de slak mee naar binnen, speelt met de slak of eet de slak per ongeluk op. Het laatste lijkt onschuldig, maar slakken kunnen je hond ziek maken. Een hond kan door het eten van slakken een worm krijgen die leeft in de bloedvaten.

Slakken eten
Door het eten van slakken kunnen honden besmet raken met larfjes van deze worm. Hierdoor kan je hond een worminfectie oplopen. Let op: je hond kan ook besmet raken door het binnenkrijgen van het slijm van slakken – als je voer buiten laat staan, bijvoorbeeld – of door het eten van andere dieren die een besmette slak hebben opgegeten, zoals een kikker.

Franse hartworm bij honden
Deze worm wordt ook wel ‘Franse’ hartworm genoemd. Deze naam is verwarrend, want hij komt ook gewoon voor in Nederland. De worm heet officieel Angiostrongylus vasorum.
De symptomen, in geval van een besmetting, zijn wisselend en afhankelijk van de mate van infectie. Bij een ernstige infectie kan de worm dodelijk zijn voor je hond. Honden die besmet zijn en verschijnselen vertonen, kun je mogelijk herkennen aan de volgende symptomen:
Ademhalingsproblemen
Hoesten
Benauwdheid
Vermoeidheid
Weinig tot geen eetlust
Bloedingen in de huid/oogwit


Bel direct de dierenarts
Infecties met de Franse hartworm zijn te behandelen. Als je hond weleens slakken eet en je hond toont één van de bovenstaande symptomen, neem dan direct contact op met je dierenarts. Om te achterhalen of je hond besmet is met de worm kan de dierenarts een ontlastingsonderzoek uitvoeren, of een sneltest doen op bloed.


Besmettelijk konijnenvirus RHD-2 steekt weer de kop op

 6-12-2022

Er waart een zeer besmettelijk virus genaamd RHD-2 rond onder konijnen. De ziekte kan dodelijk zijn voor zowel in het wild levende konijnen als konijnen die als huisdier gehouden worden. In het eerste half jaar van 2022 ontving het Dutch Wildlife Health Centre slechts enkele meldingen van konijnensterfte waarbij het meestal om een individueel dier ging. Maar vanaf juni veranderde dat beeld en kwamen er zo’n vier tot zes meldingen per maand binnen dat grotere aantallen konijnen binnen korte tijd gestorven waren.


RHD-2  is een virusziekte die ernstige ontsteking van de longen veroorzaakt. Maar het grootste gevaar is er voor de lever. Die sterft soms zo snel af, dat het konijn vaak al dood is voor het de eerste ziekteverschijnselen vertoont. De afkorting staat voor Rabbit Hemorrhagic Disease 2. Het virus is heel besmettelijk, dus meestal overlijden grote groepen konijnen tegelijkertijd.


Het centrum krijgt zelfs meldingen van mensen die tien hoog achter wonen en een ziek konijn hebben. Die dieren zijn niet in contact geweest met andere konijnen. Maar de eigenaren hebben het dan via een grasspriet onder de schoen naar binnen gelopen. Als het virus eenmaal rondgaat in een populatie, gaat het niet meer weg. Konijnen raken dus niet alleen besmet door contact. Er kunnen op allerlei plekken sporen van het virus zitten. Mensen kunnen het virus niet krijgen en andere huisdieren ook niet.


De verstandigste manier om te voorkomen dat je dier besmet raakt, is je konijn te laten vaccineren. Dit moet wel regelmatig herhaald worden. Het virus gaat niet weg, dus konijnenhouders moeten ermee leren leven. Het vaccineren van konijnen tegen RHD-2 is niet verplicht. Bij fokverenigingen die aangesloten zijn bij Kleindier Liefhebbers Nederland is het overigens wel verplicht om de konijnen te laten vaccineren. Anders mogen ze niet deelnemen aan tentoonstellingen.
Bron: DWHC 


Adviezen over meereizende dieren van vluchtelingen

25-03-2022

Er worden steeds meer vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen en soms hebben die hun huisdieren meegenomen. Het is belangrijk om daar goed mee om te gaan: ook zij hebben veel doorstaan tijdens de reis en bovendien kunnen ze ziekteverwekkers bij zich dragen.

Het Ministerie van LNV, de NVWA, de Veiligheidsregio’s, de beroepsorganisaties voor dierenartsen (KNMvD en CPD), de Universiteit Utrecht en de samenwerkende dierenhulporganisaties ‘Hulp voor dieren uit Oekraïne’ hebben daarover adviezen uitgebracht. Ze zijn bedoeld voor iedereen die te maken heeft met (opvang van) mensen en hun huisdieren uit Oekraïne.

Hond en kat
Laat het dier onderzoeken door een dierenarts. Voor de omgang met honden en katten geldt totdat het onderzoek door de dierenarts is uitgevoerd:

  • vermijd contact met het dier: niet aaien, kroelen, laten likken;
  • houd eigen dieren strikt gescheiden;
  • laat honden aangelijnd uit. Ruim ontlasting altijd op, gebruik daarvoor handschoenen en gooi deze daarna ook weg;
  • houd katten binnen;
  • was na ieder contact met een dier goed de handen.

Meld meereizende honden en katten aan bij de NVWA. Dat kan via twee kanalen:

  1. De NVWA heeft dierartsen gevraagd melding te doen van dieren die bij hen worden aangeboden.
  2. Via het Meldpunt: https://www.hulpvoordierenuitoekraine.nl/nl/. Door het Meldpunt zal altijd een dierenarts worden ingeschakeld om het dier te onderzoeken. Ook in dit geval verzorgt de dierenarts de melding bij de NVWA. Het is belangrijk dat de dierenarts die het dier onderzoekt, de informatie volgt die vanuit de NVWA wordt opgesteld. 

Dat betreft in ieder geval:

  • de check op identificatie en registratie;
  • de rabiës vaccinatiestatus. Bij het toedienen van een rabiës vaccinatie geldt dat de eigenaar na dertig dagen een bloedtest op antistoffen tegen rabiës moet laten uitvoeren. De test is bedoeld om na te gaan of de vaccinatie een gunstig resultaat oplevert en bescherming biedt. Gedurende de dertig dagen geldt een thuisquarantaine.

Overige huisdieren
Voor overige meereizende huisdieren zoals bijvoorbeeld konijnen, cavia’s en hamsters zijn geen bijzondere voorzorgen vereist. Voor meereizende vogels bestaat een mogelijk risico met betrekking tot vogelgriep en is het advies om bij ziekteverschijnselen contact op te nemen met de dierenarts.

Vraag het de dierenarts

Volg altijd de aanwijzingen op van de dierenarts die het dier heeft onderzocht. Deze heeft ook nog meer informatie over voeding, verzorging en eventuele hulp bij afwijkend gedrag.
Wat te doen bij verwondingen door een dier
Meereizende dieren zijn, net als hun baasje, moe en gestrest. Ze kunnen dan ook anders reageren op uw goede bedoelingen door te bijten of te krabben. Als dat is gebeurd, ga dan altijd naar een Geneeskundige Hulppost (Rode Kruis / Huisarts). Laat u behandelen, waarbij u duidelijk aangeeft dat u door een dier uit Oekraïne bent verwond.

Meer informatie
Voor de gecoördineerde aanpak is de volgende website leidend: Informatie voor vluchtelingen met hun huisdier vanuit Oekraïne en Rusland en voor personen waar het dier verblijft.
Nadere informatie van de samenwerkende dierenhulporganisaties ‘Hulp voor dieren uit de Oekraïne’ is te vinden op: Hulp voor dieren uit Oekraïne

Bron: Faculteit Diergeneeskunde Universiteit Utrecht


Stroomhalsbanden per 1 januari 2022 verboden


Vanaf 1 januari 2022 is het gebruik van stroomhalsbanden bij honden verboden. Stroomhalsbanden zijn halsbanden die een stroomstoot af kunnen geven aan de hond die deze band draagt.

Volgens minister Schouten is gebleken dat een stroomhalsband "behoorlijk leed veroorzaakt" bij de hond. Ze had eigenlijk alleen met strengere regels willen komen, maar schrijft dat ze door nieuw wetenschappelijk onderzoek toch met een totaalverbod komt. Nederland volgt hiermee 9 andere Europese landen waar een dergelijk verbod al van kracht is, waaronder Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Denemarken, Noorwegen en Zweden.

Stroombanden worden gebruikt bij de training van (politie)honden of als antiblafband, maar bijvoorbeeld ook bij onzichtbare erfafscheidingen. Wanneer de hond in dat laatste geval een bepaalde grens passeert, ontvangt hij via de halsband een stroomstoot. Dit is straks allemaal niet meer toegestaan.

Het verbod geldt niet alleen voor werkende apparatuur, maar voor alle halsbanden die in theorie geschikt zijn om stroomstoten af te geven. Het is dus ook verboden om de hond een dergelijke halsband te laten dragen als de band uit staat of als bijvoorbeeld de batterijen niet meer werken. Ook apparatuur die geschikt is om stroomstoten af te geven en hiernaast andere signalen als geluid en trillingen kan produceren valt onder het verbod.

Voor de inzet van politie- en defensiehonden geldt dat in bepaalde uitzonderingsgevallen het gebruik van deze banden voorlopig mogelijk blijft. Alleen politie en defensiemedewerkers zelf mogen in die uitzonderlijke gevallen de stroomhalsband gebruiken. Toeleveranciers van dergelijke honden, dus mensen die politiehonden opleiden, mogen dat dus niet.

(bron: Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden)


Een gezonde start voor u en uw huisdier in 2022


Het nieuwe jaar is begonnen en veel mensen starten het jaar met frisse zin en vol goede voornemens. Misschien mag er bij u wel een pondje af en misschien zou er voor uw huisdier ook wel wat af mogen. Maar hoe kunt u precies bepalen of uw huisdier overgewicht heeft? En als dat zo is, hoe kunt u het dan het beste aanpakken om iets af te vallen?

Naar schatting is maar liefst 35% van onze huisdieren te dik. De laatste jaren lijkt dit percentage toe te nemen. Net als bij mensen ontstaat ook bij dieren overgewicht door teveel eten en te weinig bewegen. Een dier dat niet genoeg beweegt, en dus weinig energie verbruikt, houdt energie over.

Sommige hondenrassen hebben wat meer aanleg om te zwaar te worden. Ook sommige kattenrassen worden sneller te zwaar dan andere katten. Net als bij mensen levert dit bij dieren gezondheidsrisico's op. Onderzoek heeft aangetoond dat slanke honden tot wel twee jaar langer kunnen leven dan dikke honden. Bij zwaarlijvige katten is de kans op suikerziekte twee tot vier keer zo hoog als bij slanke katten!

Bij dikke dieren slijten de gewrichten sneller, ze zijn vaak kortademig, krijgen vaker last van vetgezwellen en er is verhoogde kans op huidproblemen. De totale afweer van een zwaarlijvig huisdier is minder, waardoor het dier sneller ziek kan worden en wondjes minder goed genezen. Kortom, alle reden dus om overgewicht aan te pakken!

Hoe? Door minder te eten en meer te bewegen. Het LICG heeft allerlei tips om dit voor u en uw dier op een verantwoorde maar ook leuke manier te doen. U kunt het voer van uw dier bijvoorbeeld in een voerbal geven of in verschillende bakjes doen. Op die manier moet het dier 'werken' voor zijn maaltijd. Meer weten? Lees dan ons uitgebreide praktische document over overgewicht bij huisdieren.


Nieuwe regels chippen en registreren honden van kracht - 

29-10-2021

 

Vanaf 1 november 2021 zijn er extra regels over het chippen en registreren van honden. Dit is belangrijk voor iedereen die een hond houdt, fokt of importeert. Wat houden de regels in? U leest hier meer over. 


"Huisdieren zijn tegenwoordig echt lid van het gezin" - 07-01-21

Bladel - Honden, katten, konijnen en cavia's kunnen nog steeds naar een dierenkliniek op de Sniederslaan. Ze moeten wel naar een ander pand met andere eigenaren en een nieuwe naam. 

Lees hier het artikel verder uit het Eindhovens Dagblad. 


07-01-21, 12:19, Jan Smets | Foto Jean Pierre Reijnen



"Welkom in onze nieuwe praktijk" - 31-12-2020

Morgen is het zover.

Onze nieuwe praktijk aan de Sniederslaan 67A in Bladel is vanaf dan geopend.  

Voor consult en/of huisbezoek kunt u vanaf nu een een afspraak maken via: 0497 782 780.

Fijne jaarwisseling en  #staysafe

Leontine Donkers & Mark de Voogd


"Vanaf 1 januari openen wij onze deuren voor u" - 19-12-2020

Vanaf 1 januari 2021 openen wij onze deuren voor u. De voormalige huisartsenpraktijk van Dr. Lathouwers is in enkele maanden omgetoverd tot een moderne dierenkliniek met een gemoedelijke uitstraling. Uw huisdier is bij ons geen nummer en krijgt de beste persoonlijke zorg. 

Wie zijn wij? 

Wij zijn Leontine Donkers en Mark de Voogd. Samen goed voor ruim 45 jaar praktijk ervaring. Vanuit onze nieuwe volledig geoutilleerde kliniek in Bladel zijn wij de dierenkliniek voor de "de Kempen".  

Onze praktijk
Onze praktijk is uitgerust met de allernieuwste apparatuur, zoals röntgen, echo en bloedanalyseapparatuur. Zo kunnen wij  snel en doeltreffend onderzoek verrichten. Ook voor een routinecheck , complexe operaties en spoedgevallen kunt u bij ons terecht. Daarnaast kunt u voor advies over voeding en parasietenbestrijding bij ons langskomen.

Meer informatie vindt u op www.dierenklinieksniederslaan.nl of onze FB-pagina

 
E-mailen
Bellen
Info